ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

ТРАЧ МУАБЕТИ > Економија > Внимавајте: Во сила забраната за готовинска исплата на суми над 1.000 евра

Внимавајте: Во сила забраната за готовинска исплата на суми над 1.000 евра

Граѓаните од 1 јануари годинава ќе можат да плаќаат или примаат пари во кеш само во вредност од 60 илјади денари или 1.000 евра. Сè што е над оваа сума ќе мора да помине преку банкарска сметка. Во јуни лани стапи во сила одредбата на Законот за спречување на перење пари и финансирање на тероризам.

Со него прагот за дозволеното плаќање во готовина – од 15 илјади евра се симна на две илјади. Потоа, од почетокот на годинава сумата се намали на 1.000 евра. Законот предвидува од јуни летово контролата дополнително да се засили, со што за купување на стоки и услуги граѓаните и фирмите во кеш ќе можат да плаќаат само во износ од 500 евра или 30.000 денари. Целта на ваквото ограничување е да се намали сивата економија и во крајна цел да се зголеми електронското плаќање.