ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

ТРАЧ МУАБЕТИ > Вести > Глува недела: Што не треба да правите во петтата седмица од Велигденскиот пост?

Глува недела: Што не треба да правите во петтата седмица од Велигденскиот пост?

Петтата недела од Велигденскиот пост, која во календарот се нарекува Глува недела, името го добила по тоа што во голема мера е поминат постот и следи време на молчење, покајание, односно глуво време.

Втората недела пред Велигден, посветена е на Марија Египетска, маченица која на својот подвиг докажала дека има надеж за сите кои имаат желба искрено да се покајат и да кренат по вистински пат со божја правда.

Во Глувата недела црквата ги забранува сите веселби, забави, песни.

Не се заминува на пат, не се работат големи работи , не се носи стоката на пасење.