ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Здравствениот систем во Македонија е во колапс. СДСМ имаше „План за живот“, и вети дека ќе се работи на здрава примарната здравствена заштита.

1 мин читање

Здравствениот систем во Македонија е во колапс. СДСМ имаше „План за
живот“, и вети дека ќе се работи на здрава примарната здравствена заштита. Но,
очигледно или не ја сфаќаат или не сакаат да ја сфатат. Примарната
здрваствена заштита е во слободен пад.
Матичните лекари и стоматолозите добија најлоши предлог договори за
наредните пет години од Фондот за здравствено осигурување, а со високите
казни во договорите се доведува во прашање и нивното опстојување.
СДСМ, пак, ветуваше намалување на високите казни за матичните
доктори, а сега гледаме дека излажа. Матичните доктори протестираа, но,
прашање е дали воопшто некој ги слуша.
Лагите на СДСМ ги има секој ден.
СДСМ ветуваше и покачување на капитациониот бод на матичните
доктори на 90 денари-излажа. Ветуваше укинување на квотите за рецепти и
боледувања-излажа.
Дополнително, годинава од две поликлиники во Скопје три матични
доктори заминаа во пензија, а најдоцна до крајот на годинава заминува уште
еден матичен лекар. Значи дека околу десет илјади граѓани во Скопје ќе останат
без матичен лекар. Здравствен дом Скопје не распишува тендер за
концесионери како што предвидува Законот за здравствена заштита.
Предвидлив е фактот дека до крајот на годината околу 30 доктори од
примарното здравство низ цела Македонија ќе заминат во пензија, а околу 60
илјади граѓани ќе останат без матични лекари. Во Македонија многу ординации
ќе останат празни. Ако се земе предвид дека просечната возраст кај матичните
доктори е 57 години, очекувано е дополнително влошување на состојбата за 5
години кога може да се случи многу градови да останат без доктори во
примарното здравство.
Поради политиките на оваа криминална и однародена власт граѓаните
нема кој да ги лечи, а лекарите и медицинските сестри ја напуштаат државата.
Министерот за здравство Венко Филипче и владата треба да дадат
одговори на следните прашања:
Дали во државава се потребни лекари?
Знаат ли надлежните дека граѓаните остануваат без матични лекари?

Јасно е дека владата и министерството се без план за столбот на
здравствениот систем за примарната здравствена заштита.
СДСМ ги изманипулира граѓаните, ги измами лекарите. Ветуваше нешто
што сакаа да го слушнат, но очигледно нема намера да го реализира.
На оваа здравствена политика водена од оваа влада и овој министер мора
да се стави крај.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
error20
fb-share-icon0