ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Како да одмрзнете месо без да се развијат бактерии на него?

Постојат многу начини со кои можете да го одмрзнете месото, но не се сите еднакво безбедни, затоа што колку побргу се одмрзнува месото толку е поголема веројатноста да се рашират бактерии во него.

Многумина месото го одмрзнуваат така што само ќе го префрлат во фрижидерот, а има и такви кои користат микробранова печка, топла вода и слично.

Според норвешките научници, ова се сите погрешни начини. Тие сметаат дека најдобро е храната да ја одмрзнувате под млаз ладна вода.

Месото прво треба да се затвори во пластична кеса а потоа да се потопи во сад со ладна вода.

Водата треба да се менува на секој половина час за да се одржи саканата температура.

Како што објаснуваат, не треба да се користи топла вода бидејќи помага во размножувањето на штетните бактерии. Кога храната е одмрзната, треба да се подготви веднаш.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
error20
fb-share-icon0