ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

ОН направи нова проекција: Еве колку жители ќе има Македонија во 2100-та

Според последните проекции на ОН, Македонија ќе регистрира огромен пад на населението до 2100 година, односно 28,78 отсто од своето население. Според процентот Македонија е на 24 место во светот според големината на падот. Од 2,088 милиони жители, тогаш ќе има 1,487 милиони.

Најголем пад кај населението е предвиден за Молдавија (53,8 проценти), потоа Бугарија (50,5 проценти) и БиХ на третото место.

Користејќи ја средната вредност на променливите на варијаблите, ОН предвидува дека најголемото намалување на популацијата ќе биде забележано во земјите од Балканот и Источна Европа. Според проекциите, во 2100 година, првите 30 земји загубат во просек 38,5 проценти од населението, Хрватска 37,2 проценти, Црна Гора 30,2 проценти и Македонија 28,8 проценти.

Најголем пораст на населението се предвидува главно во африканските земји (во првите 30 само Ирак и Палестина не се од африканскиот континент). Се предвидува дека населението во Нигер ќе се зголеми за 761 проценти во 2100 година од сегашните 24 милиони на 209 милиони.

Замбија предвидува зголемување од 455 отсто, а во Танзанија 380 отсто.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
error20
fb-share-icon0