ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Откако дојде СДСМ на власт се повеќе се задолжува, а немаат ниту еден единствен проект реализирано

Криминогената и неспособна власт на СДСМ ја зацрни економијата во Република Македонија.

СДСМ откако е на власт нема реализирано ниту еден единствен проект. Единствениот и најголем проект им е проектот: Задолжување на граѓаните на Република Македонија.

За жал, во моментов Република Македонија е презадолжена држава и граѓаните тонат во долгови. Откако дојде СДСМ на власт се повеќе се задолжува, а ништо не се реализираат од предвиденото и СДСМ немаат ниту еден единствен проект реализирано.

Откако СДСМ е на власт, а тоа е од 2017 година, долгот пораснал од 4.787.000.000 евра на 5.144.000.000 евра, односно за година ипол  долгот пораснал за 357.000.000 евра. Од 357 милиони евра нема ниту еден проект реализирано кој што може да се види.

Прашањето е каде одат сите овие пари? Каде одат овие 357 милиони евра?

Вкупниот јавен долг заклучно со завршетокот на трет квартал за 2018 година изнесува 5.144.400.000 евра – што е 48.2% од БДП.

Од истиот на надворешен јавен долг отпаѓаат 3.512.000.000 евра, додека на внатрешен јавен долг отпаѓаат 1.632.000.000 евра.

Со тоа е надмината психолошката граница  од 5 милијарди евра и веќе државата се движи кон 50% долг.

Не само што се движи долгот кон 50%, туку и со ревидираната фискална стратегија за 2019 – 2021 година од Министерството за финансии на Тевдовски  јавниот долг во 2020 се очекува да достигне 54.5% од БДП.

Покачување на јавниот долг за 6 и 7% во наредниве 2 години е поразително за Република Македонија, ако се земе предвид дека економијата во Република Македонија е крахирана и исто така ако се земе предвид дека нема никаква реализација на проект. Нема реализирано никаков проект. Реализацијата на капиталните инвестиции е само 1/3 до сега, што е уште потрагично за нашата економија.

Послаба и поочајна економска политика и кадровски капацитет кој ја води државава во моментот на економски план сме немале. Очигледно е дека оваа влада нема капацитет и е неспособна да ја води државата. Што побрзо си замине оваа власт толку подобро за граѓаните.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
error20
fb-share-icon0