ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

ТРАЧ МУАБЕТИ > Вести од светот > Русија се обидува да почне мировни преговори во Авганистан

Русија се обидува да почне мировни преговори во Авганистан

1 мин читање

Претставникот на рускиот претседател Владимир Путин, Замир Кабулов, денеска изјави дека Москва ќе се обиде да почне мировни разговори меѓу Владата на Авганистан и талибанците, бидејќи Русија смета дека САД доживеале неуспех во Авганистан.

-Западот ја загуби војната во Авганистан, рече Кабулов, додавајќи дека САД и нивните сојузници не успеале да ги поразат талибанците.

Според него, присуството на САД и НАТО не само што не успеало да го реши проблемот, туку и го зголемило.

Кабулов денеска ги собра претставниците на Владата во Кабул и Талибанците, велејќи дека тоа е скромен прв чекор кон мировни преговори.

Според него, Русија има за цел да придонесе за мирот во Авганистан, бидејќи конфликтите во таа земја ги загрозуваат руските интереси во Централна Азија.