ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Србија со помош на Русија гради центар за нуклеарни технологии

1 мин читање

Во Србија ќе се гради центар за нуклеарна медицина базиран на комплекс циклотрон и капацитети за производство на радиофармацевтски производи. Во соработка со руската државна корпорација Росатом, Србија се враќа во компанијата на европските земји кои имаат капацитет за научно истражување во областа на нуклеарните технологии.

Владата на Република Србија и Државната корпорација Росатом вчера го потпишаа Генералниот рамковен договор за изградба на центар за нуклеарни технологии и Договорот за основање заедничко вложување кое ќе го реализира овој проект на територијата на Србија.

Договорите ги потпишаа министерот без ресор задолжен за иновации и технолошки развој и претседателот на Меѓувладиниот комитет за соработка со Русија Ненад Поповиќ и претседателот на Rosatom Overseas Евгениј Пакерманов.

Врз основа на потпишаните договори, во следните три години во Србија ќе се гради центар за нуклеарна медицина на база на комплекс циклотрон, како и капацитети за производство на радиофармацевтски препарати.

Министерот Поповиќ истакна дека ова е историски ден во односите меѓу Србија и Русија. Потпишаните договори ја враќаат нашата земја на мапата на европски земји кои имаат капацитет за научно истражување во областа на нуклеарните технологии. Ова ќе ја подигне подготвеноста на Србија во областа на медицината, науката и истражувањето. Според него, потпишувањето на овие договори отвори нови перспективи во развојот на односите меѓу Србија и Русија во областа на нуклеарните технологии.

Генералниот директор на државната корпорација Росатом, Алексеј Лихачев, изрази задоволство од фактот што заедно со српските партнери се утврдени конкретни чекори. Дефинирани се прелиминарните рокови за реализација на проектот во кои ќе се применуваат иновативни руски нуклеарни технологии. Како што најави, почетокот на работите за практична реализација на проектот е планиран веќе во 2022 година.

Радиофармацевтскиот комплекс и Центарот за нуклеарна медицина ќе ги направат високотехнолошките медицински третмани достапни за граѓаните на Република Србија. Тие ќе бидат фокусирани, пред се, на решавање на проблемите во борбата против онколошките заболувања.

Идниот центар ќе даде значаен придонес за развојот на Србија. Ќе ги користи најнапредните технологии, како што се производство на радиоизотопи кои се користат за медицински и индустриски цели, како и легиран силициум за индустријата, давајќи услуги за утврдување на елементарниот состав на руди и минерали, како и еколошки примероци, рече Лихачев.

Проектот за изградба и формирање центар за нуклеарни технологии ќе се реализира во рамките на Меѓудржавниот договор меѓу Владата на Република Србија и Владата на Руската Федерација, потпишан во 2019 година за време на посетата на рускиот претседател Владимир Путин на Србија.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
error20
fb-share-icon0