ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

ТРАЧ МУАБЕТИ > Економија > ССМ: Минималната плата е 12.165, а само трошокот за храна чини 13.621 денари

ССМ: Минималната плата е 12.165, а само трошокот за храна чини 13.621 денари

Сојузот на синдикати на Македонија смета дека има простор да се зголеми минималната плата која во моментов изнесува 12.165 денари.

Пресметките на синдикатот покажуваат дека има потреба од зголемување на минималната плата за најмалку 12 проценти.

– ССМ укажува дека во услови кога синдикалната минимална кошница за јануари 2019 година изнесува 32.761,00 денари, а само трошоците за храна изнесуваат 13.621,33 денари, постои реална потреба од зголемување на минималната плата која согласно европските препораки и тенденции треба да изнесува 60 проценти од просечната плата во државата, велат од ССМ.

Оттаму додаваат дека согласно Законот, во март треба да се направи усогласување на минималната плата по утврдените критериуми, кое министерот за труд и социјална политика ќе го објави во Службен весник по претходно мислење на Економско – социјалниот совет.

– Сојузот на синдикатите на Македонија е спремен за отпочнување на социјален дијалог во врска со ова предложено зголемување на минималната плата која ќе биде основа за зголемување на платите на сите вработени.

Законот за минимална плата беше донесен на иницијатива на Сојузот на синдикати на Македонија.