чет. Окт 1st, 2020

ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Украдени дел од посмртните останки на Махатма Ганди

1 мин читање

Непознати сторители украле дел од посмртните останки на Махатма Ганди од меморијалниот центар Бапу Баван, соопшти индијската полиција.

Пепелта, која е украдена на 150 годишнината од неговото раѓање, е чувана во меморијалниот центар од 1948 година.

Крадците со зелена боја напишале „предавник“ преку фотографијата на Ганди.

Полицијата потврдила дека ја истражува кражбата како „штета за националната интеграција“ и опасност за потенцијално нарушување на мирот.

Чуварот во меморијалниот центар Бапу Баван, истакнал дека кражбата е срамна.

-Ја отворив портата рано наутро бидејќи тој ден се одбележуваше роденденот на Ганди. Кога се вратив околу 23 часот видов дека недостасуваат неговите посмртни оставки, а фотографијата е целосно уништена, изјавил чуварот Тивари.