ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

ТРАЧ МУАБЕТИ > Вести > Хуманоста на граѓаните е последна надеж за малата Сибора од Скопје- да и` помогнеме

Хуманоста на граѓаните е последна надеж за малата Сибора од Скопје- да и` помогнеме

1 мин читање

Семејството на 4-годишната Сибора Малетај од Скопје, која боледува од канцер на глава со дијагноза (EWING SARCOM/PNET), со апел до сите хумани граѓани бара да се соберат средства за хируршка интервенција и лекување на малото девојче во Турција.

-Републичкиот фонд за здравство на Македонија не ни дозволува, односно не исплаќа парични средства за хируршка интервенција и лекување во странство, наведуваат од семејството и додаваат дека операцијата првично изнесува 35.000 евра и е последна надеж за оздравување на Сибора.

Над четиригодишното девојче досега се извршени две операции на канцер на глава – првата операција е извршена во приватната болница „Аџибадем Систина“ во Скопје, а втората кон крајот на месец декември 2018 во Турција во приватна болница на „Аџибадем“ во Истанбул.

Како што иформираат од семејството, овие скапи операции биле извршени без никаква парична помош на Републичкиот фонд за здравство, односно само со парични средства на семејството на Сибора и помошта од хуманите граѓаните на Македонија.

-При извршена хирушка интервенција во Турција е отстранет канцерот од главата, но, за жал, по месец дена болеста немилосрдно пак се појавува кај малата храбра Сибора, во еден дел од абдоменот, информираат од семејството.

Додаваат дека последната надеж за нејзино заздравување е во рацете на хуманите граѓани на Македонија.

Имено, од приватната болница „Санте плус хоспитал“ во Скопје даваат надеж за хируршка интервенција во друга болница со светско реноме во Турција.

За таа цел граѓаните кои имаат броеви на „Македонски телеком“, може да донираат по 100 денари со повик на телефонскиот број 070/143-131.

-Ги молиме сите хумани граѓани на Македонија да ѝ помогнеме на 4-годишната Сибора со парична помош за нејзината последна надеж за хируршка интервенција во Турција. Се надеваме дека со Божја помош и ваша помош малата прекрасна Сибора ќе биде излечена и среќно ќе го помине својот живот, истакнуваат од нејзиното семејство.