ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Шилегов го кандидирал Скопје за најзелен европски град?!

1 мин читање

Градот Скопје се кандидирал за „Зелена престолнина на Европа 2021“ (European Green Capital).

На овој конкурс се пријавиле уште осум градови од европски земји:  Будимпешта (Унгарија), Каљари (Италија), Дижон (Франција), Лахти (Финска), Лил (Франција), Стразбур (Франција), Тирана (Албанија) и Вастерас (Шведска).

Добитник на наградата за „Зелена престолнина на Европа 2020“ е Лисабон.

Оваа европска награда се доделува веќе 11 години и тоа на европски град што е со над 100.000 жители и којшто се покажал како лидер во животната, социјална и економска одржливост.

Од друга страна, нашиот град кој аплицирал за оваа награда е далеку од лидер во животната средина, но секако убедливо може да се кандидира во светска конкуренција за најзагаден град.

Од Градот Скопје, не добивме коментар за оваа нивна амбициозна и далеку од разбирлива одлука.

Ве молиме пратете не и стиснете лајк:
error20
fb-share-icon0