ТРАЧ МУАБЕТИ

Се е трач но има и вистина

Што да направите за да го охрабрите вашето бебе да почне да оди?

1 мин читање

Бебињата обично почнуваат да одат  помеѓу 8 и 18 месеци. Но, процесот до самостојно одење кај секоe бебе е различен. дЗатоа држете го вашето бебе во стоечка положба, или оставете го во близина на мебел како поддршка кога ќе биде подготвено да стои да може да го користи мебелот како помагало. Ставањето играчки подалеку од нив ке ги натера да преземат чекори додека на крајот не почнат да одат сами по себе.

Бебињата природно се мотивирани да одат додека растат. Кога ке наполнат околу 6 до 13 месеци тие почнуваат да лазат, а потоа помеѓу 9 и 12 месеци се обидуваат да застанат.  Но внимавајте не смеете да го брзате вашето бебе за време на овие развојни фази, туку треба да му помогнете на како на следниве начини:

Бидете малце креативни се додека не поцнат да лазат.

Подадете им рака кога ке застанат.

Пазете на нив додека се движат.

Одете заедно за да стекнат самодоверба и да одат сами.

Давајте им комплименти и аплаудирајте им кога ке ја постигнат саканата цел.

Внимавајте на безбедноста на вашето бебе во вашиот дом .

Оставете ги бебињата да одат боси здраво е за стапалата.

Правете им дневна масажа на стапалата.

Ако се уште не започне да оди и по 18 месеци обавезно посетете педијатар.